Sådan gør du folk forelskede med storytelling

storytelling

Hvad er det storytelling kan gøre ved os som publikum? Og hvorfor bør du bruge storytelling som et vigtigt greb for at formidle din passion? Det får du svaret på her.

Tilbage i 2015 var jeg en del af noget, vi kaldte en møderevolution med 16 inspirerende, tempofyldte og skæve indlæg, der handlede om mødet mellem mennesker. Ét indlæg bed sig for alvor fast, og her fem år efter husker jeg stadig historien om cykelentusiasten Ole, som var det i går.

Det meget korte indslag ’Cykling uden alder’ handlede om Ole Kassow, som på en af sine daglige cykelture i København stoppede ved et plejehjem med sin rickshaw for at give nogle ældre beboere en cykeltur. Det blev en skelsættende beslutning og en livsforandrende oplevelse – ikke bare for Ole, men for både ældre og frivillige.

I løbet af de blot 15 minutter Ole Kassows indslag varede, udviklede historien sig til en fortælling om, hvordan et stop med rickshaw på et plejehjem i København siden er blevet indbegrebet af frihed, glæde, genoplivede minder og samvær for hundredvis af mennesker. Om mødet mellem generationer, og at livet kan være smukt, selv om du er tæt på de 100 år.

Og så ramte det lige ned i kernen af fokus for eventen – mødet mellem mennesker MED passion.

Ole Kassow er i dag stifter er ’Cycling Without Age’ – et initiativ som giver ældre borgere en mulighed for at komme ud af plejehjemmet og opleve byen eller naturen på en rickshaw med andre. Hør selv den fascinerende historie:

Cycling without age, Ole Kassow, TEDxCopenhagenSalon

Men hvorfor er Ole Kassows historie så fængslende?

Den vækker nogle helt særlige følelser i os som tilhørere. Vi mærker Oles passion, og med de små beskrivende detaljer forstår vi pludselig, hvordan en cykeltur – som de fleste af os helt sikkert tager for givet – pludselig kan handle om livskvalitet i flere generationer.  Og så er Ole Kassows historie ikke bare én historie, men mange bevægende historier om mennesker i alle aldre, som berører os dybt som tilhørere. Det er oven i købet i en velkendt setting – nemlig i Københavns gader, Langelinie m.m.

Storytelling eller historiefortælling handler om at fortælle den gode historie. Den gode historie kan du bruge til at engagere dit publikum, motivere dit team og vække følelser. Men storytelling handler også om at kommunikere, hvad dit brand står for, hvem I er inde bag alle de flotte reklameslogans, produkter eller services. For mange virksomheder handler storytelling netop om at kommunikere dét, som driver grundlæggerne og motiverer dem til hver dag at stå op om morgenen og knokle for det, de nu engang brænder for.

Hvad er storytelling?

Storytelling er …

  • en god fortælling
  • emotionel og engagerende
  • dét, som motiverer dit team, dit publikum og mennesker omkring dig
  • essensen af, hvad dit brand står for.

Stotytelling kan bruges som i de berømte TED Talks, men det kan også bruges i dine blogindlæg, eller når du som virksomhed skal formidle virksomhedens historie med passion og beskrive de idérige mennesker bag – uden det blot bliver en simpel gengivelse af fakta og årstal.

Du kan også promovere din næste konference via storytelling for at få fremkaldt følelsen af ikke at ville gå glip. Storytelling kan netop bruges til at skabe historien og rammen for den oplevelsesbaserede konference med spændende ildsjæle, eksperter og mennesker med en særlig passion.

Hvorfor bruge storytelling?

  • Når du bruger storytelling engagerer du dit publikum.
  • Hvis du fortæller historien på den rigtige måde, hjælper det dig med at kommunikere dit budskab klart og tydeligt.
  • Den gode storytelling gør indtryk og inspirerer, fordi den vækker følelser. Derfor husker dit publikum dig meget bedre. Måske inspirerer du ligefrem folk til at handle på deres egne ønsker.
  • Vi mennesker har altid fortalt historier. Siden tidernes morgen har vi kommunikeret via sagn og myter. En god historie er meget nemmere at huske end fakta.

Her får du 5 tips til at skabe en god historie

1. Få dit publikum til at fordybe sig i din historie

Alle elsker en god historie. En velfortalt og levende historie med mennesker og følelser og gode beskrivelser kan fænge og fastholde dit publikum. Du kan skabe en mental film, som publikum ikke kan lade være med at engagere sig i.

Netop fordi historier er et godt værktøj til at fænge dit publikum, er storytelling en rigtig god måde at åbne din præsentation og fange dit publikum inden for det allerførste minut.

For mennesket er det nemlig naturligt at se verdenen gennem historier. Vi tænker endda vores eget liv som en historie med en begyndelse, midte og en slutning, og hvor enhver ny oplevelse er et ny kapitel i vores liv. Derfor bør du også bruge dig selv i dine indlæg eller talks og gøre dine historier personlige.

2. Fortæl en personlig historie

Få ting er så rørende og fængslende som en personlig historie. Det er her, at man for alvor mærker taleren og at noget er på spil. Vi ved også, hvordan vi bliver berørt at historier, hvor taleren har overvundet en ekstrem modgang og kan fortælle, hvordan det har forandret ham/hende som menneske.

Historier skaber forbindelser mellem publikum og taleren. Når du fortæller en god historie, vil dit publikum ’mærke’ de samme følelser, som du beskriver. De oplever det i stedet for bare at høre det. Når det sker, er det den optimale storytelling.

America’s Got Talent er et godt bud på fantastiske historier, som vækker følelser i os – og måske endda får os til at fælde en tåre. Mød f.eks. denne ekstremt, generte pige, Courtney, på bare 12 år, som på trods af sin værste frygt (at hun bliver stemt ud), alligevel går ind på scenen. Læg mærke til, hvilke følelser historien vækker i folk i salen og måske hos dig selv.

3. Skab spænding

Når du ser film, er den klassisk storyline altid, at der opstår en konflikt. Det kan være, at du tager udgangspunkt i en konflikt eller et problem, eller som Ole Kassow en tilværelse som ældre på plejehjem, hvor de ældre ikke længere kan cykle, måske oplever en stigende ensomhed, og at deres livshistorie og minder er ved at forsvinde, fordi ‘vidnerne’ i livet (forældre, søskende, venner og ældre pårørende) er borte eller selv er blevet gamle. En god storytelling er noget, som kan få læserne/publikum helt ud på kanten af stolesædet, for hvad sker der nu?

Du kan også overraske dit publikum ved, at historien tager en hel uventet drejning.

4. Show it – don’t tell it

I stedet for at fortælle dit publikum, hvad de skal tænke, mene og synes, så beskriv scenen, som var de med i en film. Beskriv de mennesker, som er med, og gør det, så man selv kan danne sig et billede af dem.

5. Slut af med et gribende budskab

Essensen af en offentlig tale er at fortælle en historie og komme med et budskab.

De mest effektive præsentationer slutter af med et gribende budskab, som publikum kan tage med sig videre. En visdom/læring, som man kan give videre til andre, eller et godt råd, som har hjulpet hovedpersonen med at overkomme sine forhindringer, og derfor er et forandret menneske.

Et af Ole Kassows budskaber er netop, at livet kan være smukt, selv om du er tæt på de 100 år. At han på sine ture ud i det blå fandt noget dybere, som gav mening for ham og mange mennesker omkring ham.

The magical science of storytelling, David JP Phillips, TEDxStockholm

Vil du gerne dykke mere ned i, hvorfor storytelling er så effektivt, og hvordan du kan bruge det til din fordel – også kommercielt – så kan jeg virkelig anbefale denne video med David JP Phillips. David taler bl.a. om storytelling som en forelskelse – og hvem vil ikke gerne have at publikum forelsker sig i dem?

Og så tilbage til den danske historie med Ole Kassow og hans rickshaws. Ikke nok med at Ole Kassows historie er rørende og varm, men den inspirerer også mig til at tænke: Hvad er min passion? Hvordan kan jeg gøre en forskel for andre ved at udleve mine egne drømme? Og hver gang jeg ser en rickshaw i København – ja, så smiler jeg, fordi jeg tænker på de mange skæbner og de skønne historier i Oles fortælling.

Måske du ikke blot kan inspirere andre, men også få dem til selv at handle?

God fornøjelse.